Wat een tester kan leren van de gouden medaille van Ireen Wüst…

Buitenaards, ongelofelijk, the G.O.A.T! Zomaar wat reacties op de gouden medaille van Ireen Wüst. Een gouden plak op 5 achtereenvolgende Olympische Spelen is een ongeëvenaarde prestatie. 

En wat maakt dat Ireen altijd dat ene beetje extra heeft op de Spelen. En dat terwijl zoals ze zelf vertelde achteraf “”ik bijna moest kokhalzen van de luchtjes in de eetzaal door de zenuwen”.

Wat maakt dat iemand zó om kan gaan met die druk?

Er is een quote van een Amerikaanse navy seal, een special forces eenheid van het Amerikaanse leger: 

“Under pressure, you don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training. That’s why we train so hard.” – Anonymous Navy seal

En ik denk dat dat niet alleen geldt in extreme “leven of dood” situaties. Maar ook in mijn alledaagse leven als ondernemer, of voorheen als sales of projectleider. 

De quote valt uiteen in 2 delen. Het eerste deel “you don’t rise to the occasion” is wat deprimerend. Het tweede deel “we train hard”, biedt mogelijkheden.

“A comfortzone is a beautiful place, but…..”

In het eerste deel van de quote, vallen we terug op de training en onze gewoontes. Stress zorgt ervoor dat we terugvallen in oude patronen en voor ons bekende situaties. En niet in nieuwe, wellicht betere manieren van werken. Er is dan minder ongemak, iets wat we graag willen omdat we al genoeg andere druk voelen.

Dit is iets normaals. Een natuurlijk verschijnsel. Sterker nog een gedeelte van ons brein, het reptielenbrein, is ervoor gemaakt om stresssituatie te voorkomen en ons zo snel mogelijk terug te krijgen in onze comfortzone. Dus zie dat dan ook zo. Zie het niet als een zwakte, als je op dat moment geen nieuwe technieken wilt proberen. Zie het als iets wat je nodig hebt om met de druk van dat moment om te gaan.

Maar goed, het kan best deprimerend zijn als je weet dat je werk makkelijk wordt als je wél die ene nieuwe techniek zou toepassen, maar dat je het op dat moment niet kan. 

Gelukkig is er een oplossing, en die zit in het tweede deel van die quote. 

BE BRAVE ENOUGH TO SUCK AT SOMETHING NEW”

Het geheim van het presteren onder druk/ in stresssituaties, is om te trainen wanneer we niet onder druk staan of veel stress ervaren.

Grijp de momenten dat je niet onder druk staat om nieuwe dingen te proberen. Als we wat meer tijd hebben dan we nodig hebben om iets op te leveren, gebruik die dan om die nieuwe vaardigheden te leren en uiteindelijk te beheersen.

Oefenen, experimenteren en trainen als we niet onder druk staan, is de sleutel tot beter worden onder druk. Het trainen, oefenen en experimenteren dat we doen zorgt voor nieuwe gewoontes, nieuwe vaardigheden en een nieuw niveau van comfort.

Zonder training kunnen we geen nieuwe vaardigheden leren. En is presteren onder druk dus een hele uitdaging. 

Dus ga aan de slag! Train, oefen en experimenteer erop los!

Deel dit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie