“Op pad in de toekomst: avonturen op de Automotive Week 2023!”

Geschreven door

Afgelopen dinsdag ben ik (Tessa) als Software Questioneer naar het zuiden van Nederland afgereisd naar Helmond. Daar bracht ik een bezoek aan het evenement Automotive Week 2023. Het is duidelijk dat er veel innovatie en samenwerking plaatsvindt in de ‘automotive’ industrie om mobiliteit veiliger, duurzamer en slimmer te maken. Het is interessant om te zien dat cybersecurity een belangrijk onderwerp is, vooral met betrekking tot de certificering van “slimme” auto’s en het belang van updates en samenwerking in de industrie.

Tijdens het evenement waren er diverse presentatie, deepdives, over allerlei innovaties in de ‘Automotive industrie’. Te denken aan de ontwikkeling van slimme auto’s en zelfrijdende voertuigen. Tijdens het evenement sprongen er voor mij twee interessante presentaties uit, namelijk de Deepdive van‘Cybersecurity of Smart Mobility’ en ‘Data platforms for Mobility and Logistics’.

De eerste presentatie ging over het certificeren en testen van ‘slimme’ auto’s, en dan met name over cybersecurity. Het was interessant om te horen dat als een auto eenmaal is gecertificeerd, het updatenvan de auto of het installeren van extra software ervoor kan zorgen dat de auto niet meer voldoet aan de eerder verkregen certificering. Hoe gaan we hiermee om? Wie is waar verantwoordelijk voor? Het is daarom dan ook een groot belang dat er een goede samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van cybersecurity moet zijn, zodat er niet onnodig wordt geconcurreerd over wie beter beveiligd. Een voorbeeld kan genomen worden uit de bankensector waar er op dit gebied algemene afspraken zijn gemaakt. Om hiermee aan de slag te gaan wordt er niet alleen Europees gekeken, maar worden er ook voorbeelden en kennis vanuit de Verenigde Naties besproken. 

De tweede presentatie ging over de kwaliteit van beschikbare data, zoals die wordt gebruikt in apps voor vrachtwagenbestuurders. Het was interessant om te zien hoe real-time informatie over werkzaamheden op de weg en andere factoren de chauffeurs kunnen helpen om hun rijgedrag aan te passen. TomTom presenteerde ook hun samenwerking met #Meta en #Google in Overture Maps, waardoor ‘iedereen’ toegang heeft tot dezelfde data. En dan is het helemaal interessant om dan ook voor je neus een zelfrijdende bus in actie te zien.

Wat ik vooral heb geleerd is dat er volop innovaties gaande zijn in de ‘Automotive Industry’, van infra tot zelfrijdende auto’s. Er wordt hard gewerkt aan het groener, schoner, veiliger en cybersecure maken van de voertuigen. Daarnaast wordt er veel samengewerkt om deze doelen te bereiken. Het is een supertoffe werkomgeving waarbij iedereen nodig is, van technici tot monteurs en van programmeurs tot data-analisten. Het is duidelijk dat er steeds meer bij komt kijken dan alleen techniek, omdat deze voertuigen tegenwoordig computers op wielen zijn. Ik ben blij dat ik deze kans heb gehad om meer te leren over deze interessante en uitdagende industrie. Ook ga ik verder aan de slag met ontwikkeling. Samen kunnen wij de wereld weer een klein beetje mooier maken. Door onszelf verder te ontwikkelen en met elkaar in gesprek te blijven. 

Deel dit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie