No-code, hoef je dan ook niet te testen?

Geschreven door

Afgelopen vrijdag heb ik samen met een aantal Eager en InQuisitive collega’s, in het kader van onze continue educatie, een workshop No-Code gevolgd.

Dit onder begeleiding van de Low Code ambassadeur Rob ten Kroode. No-Code: een applicatie bouwen zónder code te hoeven schrijven. Toen ik er voor het eerst over hoorde, had ik honderd vraagtekens en dacht ik: “yeah right, dat kan echt niet”, maar niets bleek minder waar. Na een paar uur knutselen in no-code platform WEM had iedereen een eigen (werkende) applicatie gebouwd. Daarbij viel een aantal dingen direct op:

  • Geen frustrerende ontwikkelomgevings-ellende
  • Iedereen kwam vooruit
  • Andermans applicatie-logica was eenvoudig te reviewen

Dat laatste punt is niet het minste. Doorgaans heb je als tester een flinke uitdaging om de logica in programmacode te doorgronden en wordt code-review dan ook vooral door ontwikkelaars onderling gedaan. Maar hier kon ik letterlijk in één oogopslag zien wat er gebeurde, alsof ik een keurig functioneel ontwerp voor me had liggen. Zo kwam ik achter een dikke fout in mijn eigen applicatie: ik had alleen rekening gehouden met de ‘happy-flow’ en ik deed nergens aan foutafhandeling. Ook bleek het onmogelijk om terug te keren naar het hoofdscherm van mijn applicatie.

Oeps!

No-Code is dus niet de heilige graal die foutloze software voortbrengt. Zoals in veel gevallen geldt ook hier: ‘garbage in, is garbage out’. Er is heel veel mogelijk, maar er kan dus ook heel makkelijk iets slecht gebouwd worden. Zo dwingt WEM het bijvoorbeeld niet af dat onder elke knop ook daadwerkelijk een actie zit. Een overzicht van open eindjes in de applicatie zou hierbij al kunnen helpen. Ook bleek het lastig om de voortgebrachte webapplicatie geautomatiseerd te testen doordat de onderliggende code niet overal eenduidige danwel unieke IDs gebruikt. Wellicht dat WEM in de toekomst hier iets moois op vindt. (WEM No-Code Platform, lezen jullie mee? )

Dus yeah, right het kan echt wel: Met No-Code kan iedereen een applicatie bouwen. Dat betekent echter niet dat het dan ook automatisch een goed gebouwde en werkende applicatie is. WEM is een zeer prettig platform, waar ik het zelfs mee aan zou durven om mijn (geen IT’er zijnde) moeder een applicatie te laten bouwen. Ik ben erg enthousiast en hoop stiekem dat er een versie komt waarmee ik als knutselaar ook thuis non-commerciele apps kan maken en publiceren!

Deel dit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie