DevOps: Waar gaat het vaak mis?

Geschreven door

Vorige week volgde ik op het kantoor van InQuisitive samen met een stel collega’s een training: DevOps Essentials. Wat is DevOps eigenlijk? Wanneer is het te gebruiken en wanneer werkt het vooral niet? Vooral die laatste vraag hield mij bezig, omdat ik bij klanten DevOps niet vaak écht succesvol heb zien werken. 

Bij sommige organisaties lijkt het simpelweg niet te lukken om succesvol te “DevOpsen”. Het antwoord hierop werd tijdens de trainingsdag redelijk snel duidelijk. DevOps staat of valt met vertrouwen vanuit business, IT én management. DevOps gaat om een cultuur, een mindset binnen een organisatie. DevOps gaat niet alleen om ontwikkelen en beheren in hetzelfde team, maar om de hele flow van requirement tot waarde voor de klant en alles wat daarbij hoort.

Ook kregen we de opdracht om de acties die binnen CI/CD gedaan worden, in de juiste volgorde achter elkaar te zetten. Dit bleek lastiger dan we aanvankelijk verwacht hadden. Met de collectieve ervaring met pipelines, integratie en deployments kwamen we een heel eind! Maar waar doe je dan je UI-tests? Heel makkelijk: Dat doe je dus niet in je CI/CD flow, want dan kun je nooit elke 5 minuten releasen. 

Veel interessante inzichten en lessons learned. En wat is de volgende stap? Nu aan de zelfstudie om het certificaat DevOps Essentials te behalen! 

Deel dit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie