TestBash 2019 – Utrecht

Posted on 07 jun 2019 in Ervaringen | 0 comments

Wie had dat verwacht, een conferentie in een kerk. Ik niet. Afgelopen vrijdag 24 mei 2019 zat ik in de mooie, zonovergoten Jacobikerk in Utrecht. Hier vond TestBash plaats. Een conferentie voor software testers, door software testers. 

Daar zat ik dan, luisterend naar 9 verschillende presentaties. Sommigen instrueerden en gaven mij nieuwe inzichten. Anderen waren emotioneel en inspireerden. Ik wil er graag een paar uitlichten die mij hebben geraakt.

Als testautomatiseerder houd ik ervan om zoveel mogelijk te automatiseren. Maar helaas is er ook een keerzijde. Andrew Browns vertelde een verhaal over een vliegtuigramp. Het vliegtuig was hypermodern. Alles ging via een computer die extra berekeningen deed.

Toen de sensor bevroor, gaf deze verkeerde informatie door aan de computer en die op zijn beurt aan de piloten. Vervolgens deden zij verkeerde aannames en voerden daardoor de verkeerde maneuvers manoeuvres uit met rampzalige gevolgen. 

Misschien heb je zelf weleens iets soortgelijk meegemaakt. Je vertrouwde op de techniek en toen deze het af liet weten moest je terugvallen op oudere methodes. “Belangrijk is dat we dan niet alleen informatie interpreteren op vooroordelen op basis van ervaring” zegt Andrew. We moeten ook leren neutraal te analyseren.

Daarnaast bevestigde Andrew één van mijn favoriete tactieken. Wanneer mogelijk, is het belangrijk dat we de ouderwetse, niet geautomatiseerde handelingen blijven oefenen, zodat we deze niet verleren.

Een ander, voor mij vrij actueel onderwerp, is dat van “A testers view on the challenges of an Agile Transformation”. Ik zag namelijk dat een aantal bedrijven Agile willen werken, echter soms wordt het Manifesto verkeerd geïnterpreteerd. Anderzijds houden sommige collega’s zich krampachtig vast aan de Agile ‘regels’. 

Een mooi voorbeeld van de spreker Gitte Ottosen is documentatie. Er zijn genoeg mensen die volhouden dat Agile gelijk staat aan geen documentatie. Echter een Agile werker zal altijd net genoeg documenteren.

Voor mij was het een verademing om een gelijkgestemde te horen. We dachten allebei hetzelfde. Het Agile proces is zelf onderhevig aan verbeteringen. Dit heb ik zelf een keer meegemaakt in een opdracht. Regelmatig hoorde je de zin: “Dit werkt niet, kunnen we dit of dat proberen”. Het gevolg was dat ons team steeds goede prestaties leverde, ondanks veranderende situaties.

Dit soort verhalen van andere die hetzelfde hebben ontdekt, voelt als een enorme steun. Een gevoel dat je behoort tot een grotere groep, ondanks dat je elkaar in je werk nauwelijks ziet. We zijn als het ware een gilde en de Test Bash brengt ons in contact met gelijkgestemden, of opent onze ogen voor andere manieren van aanpak.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *