It’s a brave new world!

Posted on 13 feb 2014 in Blog Algemeen | 0 comments

Al lange tijd worstel ik, en met mij velen, met de slechte naam die testen als beroep heeft in deze wereld. En ook al jaren probeer ik mijn vinger op de zere plek te leggen wat daar de oorzaak van is. Want als je de oorzaak kent is het makkelijker een oplossing te vinden.

Testers worden vaak gezien als de darters van de IT.  Net niet goed genoeg voor de echte IT, veel repeterend werk, niet vernieuwend, en niet productief. Programmeurs daarentegen worden gezien als de BMX-ers van de IT. Doen stoere dingen, zoeken de grenzen op, vernieuwen, etc.

In werkelijkheid is het omgekeerde volgens mij waar. Testers manoeuvreren in kleine ruimtes, moeten moeilijke sprongen maken en vaak op hoge snelheid onder enorme tijdsdruk.

Waarom lukt het dan toch niet om van testen een “sexy” beroep te maken? Ik denk dat dat voor een groot gedeelte ligt in beeldvorming.

Want testers:

–       hebben teveel scheidrechter gespeeld in het verleden.
–       Zijn van nature vals bescheiden
–       Zijn slecht in staat gebleken een businesscase te maken voor testen
–       Benaderen testen te procesmatig. Terwijl een van de sleutel onderdelen van o.a. Agile  is:
Individual & interaction over process & tools.
–       Etc.

Wat de reden ook is, er moet iets veranderen. We zien allemaal dat kwaliteit en al zijn aspecten steeds belangrijker wordt, en er dus een mooie toekomst ligt voor testen. Nu is het aan ons om alle kansen te grijpen.

Christiaan

future

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *